Çağrı Merkezindeki Pozisyonlar ve Görevler
- Çağrı Karşılama Personeli
- Müşteri Temsilcisi
- Takım Lideri
- Süpervizör
- Operasyon Yöneticisi
İşten Çıkarılan Çağrı Merkezi Çalışanının Yasal Hakları Nelerdir?
İş sözleşmesi haksız bir şekilde fesih edilen, çağrı merkezi personelinin, öncelikle zorunlu arabuluculuk başvurusu ile akabinde iş mahkemesine ilişkin kanuni yolda; Ücret Maaş Alacağı, Kıdem Tazminatı, Fazla Mesai Alacağı, Yıllık İzin Ücreti Alacağı, Hafta Tatili Alacağı, Resmi ve Dini Bayram Tatili Alacağı, Kötü Niyet Tazminatı, İhbar Tazminatı, İş Arama İzni Alacağı talep edilebilmektedir. İşten Çıkarılan Çağrı Merkezi Çalışanının Yasal Hakları, 4857 sayılı iş kanunu dayanak gösterilecek talep edilmektedir.
Çağrı Merkezi Çalışanı İçin İşe İade Davası
4857 sayılı iş kanunun 18. maddesi uyarınca; Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. Çağrı Merkezi Çalışanlarının İş Hukuku Kapsamındaki Davalarından biriside işe iade davasıdır. Çünkü feshin geçerli bir sebebe dayanmaması durumunda Çağrı Merkezi Çalışanı İçin İşe İade Davası açılabilir.
Çağrı Merkezinde Çalışanların Tazminat Hakları
Belirsiz süreli iş sözleşmesine bağlı olarak çağrı merkezlerinde faaliyet gösteren çalışanlar için talep edilebilecek tazminat türleri; Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı, Kötü Niyet Tazminatıdır. Çağrı Merkezi Çalışanlarının İş Hukuku Kapsamındaki Davaları ile yukarıda sıralanan tazminat hakları talep edilebilir.