İŞ GÜVENCESİ TAZMİNATI
4857 sayılı İş Kanunu’nun 19., 21. ve 25. maddelerinde işverenin işçinin iş akdinin fesih edilme ve işe iade halleri incelenmiştir. Böylece kanun kapsamında işverenini neden göstermeksizin sınırsız şekilde iş akdini feshetme kararı sınırlandırılarak işçiye iş güvencesi sağlanmaya çalışılmaktadır. İş güvencesi tazminatı, işe başlatmama tazminatı olarak da bilinmektedir. Kapsam olarak iş sözleşmesi feshedilen işçinin, işe iade davası neticesinde işe başlatılmaması halinde işverenin ödeyeceği tazminatı ifade etmektedir.
İş Güvencesi
İş Sözleşmesi Feshinde Şekil Şartları
İş Kanunu madde 19’a göre her işveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek mecburiyetindedir.
İş feshi bildirimini şekil şartlarına uygun yapmayan ya da feshetme nedenini net belirtmeyen işveren, işçinin açacağı davada bunu ispat yükümlülüğündedir.
İşe İade Kararı ve İş Güvencesi Tazminat Kapsamı
Dava neticesinde işe iade kararı verilen işçinin işe başlatılmaması halinde işveren işçiye tazminat ödemek zorundadır. İş Kanunu madde 21’de bu durum şöyle ifade edilmiştir;
İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az 4 aylık ve en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.
İş Güvencesi Tazminatından Yararlanma Şartları
Çalışanın iş güvencesi tazminatından faydalanabilmesi için aşağıdaki koşulların tümünün geçerli olması gerekmektedir:
Turgut KONYAR
İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
Copyright 2024. Tüm Hakları Saklıdır.